Το αθλητικό άλογο
Ο πρώτος αγώνας μεταξύ Αλογων υπόλογιζεται ότι ήταν απλός και άτυπος.
Δημιουργήθηκε όπως δημιουργείται και στα παιδιά η ανάγκη του να πρωτεύσουν σε κάτι. Έτσι λοιπόν και ο πρώτος αυτοσχέδιος αγώνας έγινε απλά μεταξύ δυο εφιππων οι οποίοι και προσπάθησαν να φθάσουν γρηγορότερα από τον άλλον σε ένα σημείο.
Όπως και η ιππασία ξεκίνησε μετά την Ζέψη του αλόγου, έτσι και οι πρώτοι επίσημοι αγώνες ήταν οι αρματοδρομίες.
Κατά την διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων υπήρχε το αγώνισμα της αρματοδρομίας με 4 ίππους ανα άρμα. Αργότερα οι αρματοδρομίες ευδοκίμησαν κατά την διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων οι οποίοι δημιούργησαν και τους πρώτους ειδικά διαμορφωμένους Ιπποδρόμους.
Οι πρώτοι αγώνες μεταξύ εφίππων ήταν φυσικά οι ιπποδρομίες, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του 11ου αιώνα στην Αγγλία όπου το 1750 ιδρύθηκε η πρώτη ένωση αναβατών (jockey club).
Με τα χρόνια δημιουργήθηκαν πλήθος Ιππικών αγωνισμάτων. Άλλα γνωστότερα και κάποια αλλά λιγότερο γνωστά στον πολύ κόσμο. Όλα προσφέρουν έντονο ανταγωνισμό και διασκέδαση σε εκατομμύρια συνανθρώπων μας. Σε πολλά από αυτά επενδύονται πλέον, τεράστια χρηματικά ποσά ως έπαθλα αλλά και για την αναπαραγωγή κατάλληλων Αλόγων.
Επειδή όπως αναφέραμε είναι παρά πολλά τα ιππικά αθλήματα και Θα χρειαζόμασταν ειδικές μελέτες, γνώση και πολύ περισσότερο χώρο και χρόνο για να τα αναπτύξουμε, θα κάνουμε μια αναφορά στα Ολυμπιακά αθλήματα.
Ειναι το Dressage (ιππική δεξιοτεχνία), το Eventing (ιππικό τρίαθλο), το Show jumping (υπερπήδηση εμποδίων), το Vaulting (Γυμνιππευτικη) και φυσικά οι αγώνες της Παρά Ολυμπιάδας
Η διεθνής ομοσπονδία Ιππασιας ( F. E. I. ), εκτός αυτών που προαναφέραμε έχει αναγνωρίσει αλλά 6 ιππικά αθλήματα , τα οποία και προσπαθεί να κανει το καλύτερο δυνατόν με σκοπό την ανάπτυξη , αναγνώριση , συντήρηση και διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής και τεχνικής γνώσης για αυτά.
Στην Ελλάδα διεξάγονται ιπποδρομίες οι οποίες ανήκουν διοικητικά στην Φίλιππο ένωση και στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας(ΟΔΙΕ) και η υπερπήδηση εμποδίων , η ιππική δεξιοτεχνία, η αμαξοδηγηση , η ιππική αντοχή και ταυτόχρονα οι αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Όλα αυτα τα προαναφερόμενα αθλήματα καλλιεργούνται κάτω από τις φτερούγες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας ( Ε. Ο. Ι ), της οποίας ο σκοπός είναι το να προάγει τα αθλήματα αυτά , να διοργανώνει αγώνες, να επιμορφώνει και εκπαιδεύει προπονητές και αθλητές και γενικότερα να είναι ο βασικός τους αρωγός.